31064 samt tillige 15536 og 62104
Las Michelsen var vel nok den mest betydelige af herredets fogeder. Mest fortjent gjorde han sig under grevefejden, da det åbenbart er ham, der fik mange af herredsfolkene til at lade være med at deltage i oprøret. Kongen belønnede ham senere herfor.
I Nørre Horne herred gik det således voldsomt til under grevens fejde. Skipper Clement´s betroede mand skipper Hermand kom hertil og afbrændte Lundenæs kongsgård og Lønborg- Bisgaard og trængte helt frem til Varde.. Alligevel var her også andre kræfter i gang. Herredets betydeligste mand uden for adelens kreds, herredsfoged Las Michelsen spurgte den 30. juli på tinge om menige herredsmænd, som den dag ting søgte, om de ville være deres lensmand hørig og lydig med den udbud. Dertil svarede forskrevne 24 dannemænd og menige herredsmænd, som den dag var på tinge, at hr. Mogens Bille han haver været deres lensmand som æragtig danne- mand og takkede ham alle ære og godt og ville gerne være den gode herre hørig og lydig og Danmarks råd.
Det kan næpe tænkes, at Las Michelsen har forelagt forsamlingen det vigtige spørgsmål uden, at han havde anbefalet at sige ja. Også senere viste han sig tro og villig mod Kgl. Majestæt og dennes krigsfolk. Herved og ved hele sin indflydelse har han lagt en dæmper på opstandsbe- væelsen i herredet. Lensmanden Mogens Bille, der var broder til biskop Ove Bille, hyldede kong Kristian II og var blevet befalingsmand over Jylland, og det var som sådan, han anmodede om udbud (udskrivning af soldater), og som Nørre Herreds folk nu lovede at rette sig efter.
I 1543 fik han kgl. brev på, "at da han ikke havde været med skipper Clement, Thomas Riber eller deres anhængere, men han havde vist sig tro og villig mod kgl. majestæt og hans krigsfolk, måtte han og hans arvinger nyde den bondegaard, han iboede i Obling, fri for landgilde som før fejden".
Las Michelsen var selvejer og velhavende, så der var næppe videre forskel på ham og en lavadelsmand. Han ejede tre gårde i Obling, og den ene var 4 gange så stor som en almindelig gård. Endvidere havde han to gårde i Sdr. Bork og en i Bovlum.





Ref.: Carl Langholz: "Anetavler for berømte danskere", 1. samling, side 34 ( Knud Lyne Rahbek),
side 112 (Fr. Paludan Muller), side 256 (Valdemar Rørdam)
H.K. Kristensen: "Nørre Horne Herred"